Районна избирателна комисия Ловеч


РЕШЕНИЕ
№ 151
Ловеч, 20.10.2016

ОТНОСНО: Сигнал от Данчо Костов Заверджиев с вх. № 62/19.10.2016 г., 15.15 ч.

Постъпил е сигнал от Данчо Заверджиев с правно основание чл. 72, ал. 1, т. 17 от ИК във вр. с чл. 72, ал. 1, т. 20 от ИК за нарушение на чл. 180 от ИК. В сигнала се посочва, че на официалната интернет страница на община Ловеч на 14.10.2016 г. е публикуван следния материал: Кметът Корнелия Маринова посрещна с голям стилен букет своята приятелка Цецка Цачева. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова посрещна снощи с голям стилен букет своята приятелка Цецка Цачева, която в момента е кандидат-президент на ГЕРБ. Двете дами са колеги от 42-ри и 43-то Народно събрание и са свързани с общи каузи и житейски път. Както е известно, Цецка Цачева е родена в село Драгана, област Ловеч. Кандидат-президентската двойка на партия ГЕРБ – Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев бяха представени пред пълния с привърженици площад от Цветан Цветанов – председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам-председател на партията. Той покани на сцената и всички кметове на ГЕРБ от областта, като подчерта ролята на избирателите за този резултат. В словото си Цветан Цветанов подчерта личния принос на Николай Нанков и Корнелия Маринова, бивши депутати, сега съответно заместник-министър и кмет. Предизборният митинг-концерт на площад „Екзарх Йосиф Първи“ премина с голям успех. Присъстващите дълго време не се разделяха с любимите си политици, правеха се снимки  и се вземаха автографи“ в раздел „Актуално“ – „Новини“. Счита, че е налице нарушение и на чл. 180 от ИК, тъй като Община Ловеч като доставчик на медийна услуга не е обявила на интернет страницата си информация за договорите, в т.ч. безвъзмездните договори, сключени с партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен с посредник. Иска РИК да се произнесе по отношение на това нарушение в законоустановените срокове.

Съгласно чл. 180 от ИК доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявят на интернет страниците си информация за договорите, в т.ч. безвъзмездните договори, сключени с партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен с посредник.

Съгласно ал. 4 информацията се публикува на интернет страницата на доставчиците в тридневен срок от сключването на съответния договор и се премахва не по-рано от обявяването на резултатите от изборите.

Безспорен факт е, че Община Ловеч поддържа интернет страница, в която служи за информиране на обществото относно дейността на администрацията, предлагани услуги, актуални събития.

Задължението за публикуване по чл. 180 от ИК се прилага за всички доставчици на медийни услуги.  Контролът върху дейността на доставчиците съгласно Раздел VI „Оспорване при нарушаване на реда за провеждане на предизборната кампания“ се извършва от ЦИК за доставчик с лицензия с национален обхват или когато нарушението е извършено в повече от един изборен район или се извършва от РИК по седалището на доставчика, когато доставчикът има лицензия или регистрация с регионален или местен обхват.

Съгласно определението, посочено в § 1, т. 16 от ИК „доставчик на медийна услуга“ е физическо лице – едноличен търговец, или юридическо лице, което носи редакционна отговорност за избора и съдържанието на медийната услуга и определя начина, по който тя е организирана. Определението за „медийна услуга“ е посочено в § 1, т. 15 от ИК като „създаване и разпространение на информация и съдържание, предназначени за значителна част от аудиторията и с ясно въздействие върху нея, независимо от средствата и технологията, използвани за решаването им. Изрично е посочено и какво конкретно е медийна услуга, а именно това са:

а/печатните медии-вестници, списания и други периодични издания;

б/медиите, разпространявани чрез електронни съобщителни мрежи, като:

аа/обществените и търговските електронни медии –лицензираните или регистрираните обществени или търговски доставчици на аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги;

бб/онлайн новинарските услуги – електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания.

Не са медийни услуги социалните мрежи – фейсбук, туитър и други подобни, и личните блогове.“

Твърди се, че е налице доставчик на медийна услуга в сигнала. РИК Ловеч направи проверка в публичен регистър при Съвет за електронни медии и в Комисия за регулиране на съобщенията. При проверката се установи, че Община Ловеч е регистрирана в СЕМ по отношение на Общинско радио Ловеч с удостоверение за регистрация № ЛРР-02-5-018-01 и начална дата на разпространение 05.08.2009 г. В случая в сигнала се твърди, че е налице нарушение в официалния интернет сайт на Община Ловеч, а не в тази медия. Интернет разпространението не може да бъде ограничено по териториален обхват, така че да може да се направи заключение за медийна услуга с местен или регионален обхват на територията на област Ловеч както това е при медийни услуги като печатни медии, аудио-визуални медийни услуги или радио-услуги. Съгласно чл. 200, ал. 2, т. 1 от ИК жалбата се подава до ЦИК за доставчик с лицензия или регистрация от национален обхват, както и когато нарушението е извършено в повече от един изборен район. В случая попадаме в последната хипотеза на цитираната разпоредба. Друг аргумент е, че при изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6.11.2016 г. съгласно чл. 7, ал. 4 от ИК страната представлява едномандатен избирателен район, т.е. кандидати в тези избори се регистрират на национално ниво от един орган – ЦИК и не може кампанията да се обособи териториално само с един избирателен район.

На основание чл. 200, ал. 3 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия Ловеч

 

Р Е Ш И :

 

Изпраща по компетентност на Централна избирателна комисия Сигнал с вх. № 62/19.10.2016 г.; 15:15 ч. от Данчо Костов Заверджиев.

Настоящото решение подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до три дни от обявяването му.

 

Председател: Валентина Стефанова Недялкова

Секретар: Фатме Юсеинова Моллова

* Публикувано на 20.10.2016 в 10:22 часа

Календар

Решения

  • № 343 / 23.11.2016

    относно: Определяне на членове на РИК - Ловеч, които да предадат на Областна администрация Ловеч книжа и материали от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум на 06.11.2016 г. и 13.11.2016 г.

  • № 342 / 23.11.2016

    относно: определяне на членове на РИК Ловеч, предложени от различни партии и коалиции за отваряне на запечатано помещение, в което се съхраняват изборни книжа и материали от произведените избори за президент и вицепрезидент на републиката на 6 и 13 ноември 2016 г.

  • № 341 / 15.11.2016

    относно: упълномощаване на лица, които да предадат на териториалното звено на ГД „ГРАО“ избирателните списъци във втори тур от изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 13.11.2016 г.

всички решения