Районна избирателна комисия Ловеч


РЕШЕНИЕ
№ 135-НС
Ловеч, 08.07.2021

ОТНОСНО: жалба с вх. № 236/08.07.2021 г., 17:30 ч. от Ивелина Ангелова, представляваща Коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ“

Постъпила е жалба с вх. № 236/08.07.2021 г., 17:30 ч., от от Ивелина Ангелова, представляваща Коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ“. Посочва се, че са налице поставени агитационни материали по протежението на главните улици на кварталите в гр. Априлци, на стълбовете на енергопреносната мрежа, на изнесените табла на електромери, на стълбовете на уличното осветление и на крайпътни дървета, както и на сградите, в които се помещава кооперацията. Счита, че това са места, които са изрично забранени от закона за поставяне на такива материали. Наред с това счита, че се разсейва вниманието на водачите на МПС. Моли за решение за отстраняването на същите. Представен е и снимков материал– 3 бр. снимки.

РИК Ловеч разглежда изложените обстоятелства съобразно правомощията си за произнасяне по жалби и сигнали за нарушения на предизборната кампания по чл. 72, ал. 1, т. 17 от ИК. Видно от приложените доказателства – 3 бр. снимки е изобразен плакат съдържащ кандидатската листа и номера в бюлетината, поставен върху стълбовете до пътното платно.

Съгласно чл. 183, ал. 3 от ИК агитационните материали се поставят на определени от кмета места, а на сгради, огради и витрини - с разрешение на собственика или управителя на имота.

Със заповед на кмета на община Априлци са определени местата за поставяне на агитационни материали на територията на общината като категорично изобразените на снимките стълбове не са сред допустимите места за поставяне на агитационни материали. С оглед посоченото в жалбата се касае за територията на гр. Априлци.

С оглед на това РИК Ловеч констатира, че агитационните материали са поставени на стълбове до уличното платно, поради което същите следва да бъдат премахнати. В тази връзка следва да се укаже на Кмета на  Община Априлци да предприеме действия по премахване на поставените агитационни материали, посочени на представения снимков материал.

Предвид горното, на основание чл. 72, ал. 1, т. 17 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия Ловеч

Р Е Ш И :

ВЪЗЛАГА на Кмета на Община Априлци да предприеме необходимите действия по премахване на агитационните материали, представляващи плакати изобразени на три броя снимки, поставени върху стълб до уличното платно в гр. Априлци.

При необходимост премахването да се извърши със съдействието на Министерство на вътрешните работи.

Настоящото решение подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до три дни от обявяването му.

Председател: Валентина Стефанова Недялкова

Секретар: Стойо Иванов Ковачев

* Публикувано на 08.07.2021 в 22:39 часа

Календар

Решения

  • № 198-НС / 14.07.2021

    относно: определяне на представители на РИК Ловеч за предаване за съхранение на книжата и материалите във връзка с изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

  • № 197-НС / 14.07.2021

    относно: определяне на представители на РИК Ловеч за предаване на ТЗ ГРАО Ловеч на книжа във връзка с изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

  • № 196-НС / 12.07.2021

    относно: Приключване на работата в Изчислителния пункт към РИК Ловеч в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

всички решения