Районна избирателна комисия Ловеч


РЕШЕНИЕ
№ 134-НС
Ловеч, 08.07.2021

ОТНОСНО: жалба с вх. № 222/08.07.2021 г., 11:17 ч. от Мария Денчева Динова като Административен секретар на ПП ГЕРБ - Ловеч

Постъпила е жалба с вх. № 222/08.07.2021 г., 11:17 ч., от Мария Денчева Динова като Административен секретар на ПП ГЕРБ – Ловеч. Посочва се, че са налице поставени плакати върху улични стълбове, дървета и електрически табла. Конкретизира, че дърветата по главната улица на гр. Тетевен и уличните стълбове по главната улица на гр. Угърчин са с плакати на БСП, дърветата и стълбовете по главната улица на с. Румянцево и с. Петревене са с плакати на ДПС, дърветата в с. Кирчево са с плакати на „Има такъв народ“. Представен е и снимков материал – 5 бр. снимки.

РИК Ловеч разглежда изложените обстоятелства съобразно правомощията си за произнасяне по жалби и сигнали за нарушения на предизборната кампания по чл. 72, ал. 1, т. 17 от ИК. Видно от приложените доказателства – 3 броя от снимките върху дърветата непосредствено до улично платно са поставени плакати имащи характер на агитационни материали с призив за гласуване и съдържащи поредния номер в листата на КП, регистрирана за участие в изборите на 11.07.2021 г. Изображението на два от плакатите е и на водача на листата за Единадесети изборен район – Ловешки, а на третия на представляващия коалицията. Видно от другите две снимки, върху стълб от ел. мрежа, както и върху дърво до пътното платно е поставен плакат имащ характера на агитационен материал, съдържащ призив за подкрепа, както и номера в бюлетината на партия, участваща в изборите на 11.07.2021 г.

Съгласно чл. 183, ал. 3 от ИК агитационните материали се поставят на определени от кмета места, а на сгради, огради и витрини - с разрешение на собственика или управителя на имота.

Със заповеди на кметовете на община Тетевен, Луковит и Угърчин са определени местата за поставяне на агитационни материали на територията на общините като категорично описаните в жалбата места и посочени на приложените пет броя снимки не са допустими места за поставяне на агитационни материали. С оглед посоченото в жалбата се касае за територията на гр. Тетевен и гр. Угърчин. Доколкото не са представени снимки изобразяващи плакати на ДПС, то посоченото в тази част жалбата касаеща територията на с. Румянцево и с. Петревене, Община Луковит се явява недоказано.

С оглед на това РИК Ловеч констатира, че агитационните материали са поставени на дървета и стълбове до уличното платно, поради което същите следва да бъдат премахнати. В тази връзка следва да се укаже на Кметовете на Община Тетевен и на Община Угърчин да предприемат действия по премахване на поставените агитационни материали, посочени на представения снимков материал.

Предвид горното, на основание чл. 72, ал. 1, т. 17 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия Ловеч

Р Е Ш И :

ВЪЗЛАГА на Кмета на Община Тетевен да предприеме необходимите действия по премахване на агитационните материали, представляващи плакати изобразени на три броя снимки, поставени върху дърво в гр. Тетевен.

ВЪЗЛАГА на Кмета на Община Угърчин да предприеме необходимите действия по премахване на агитационните материали, представляващи плакати изобразени на два броя снимки, поставени върху дърво и върху стълб до уличното платно в гр. Угърчин.

При необходимост премахването да се извърши със съдействието на Министерство на вътрешните работи.

Настоящото решение подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до три дни от обявяването му.

Председател: Валентина Стефанова Недялкова

Секретар: Стойо Иванов Ковачев

* Публикувано на 08.07.2021 в 22:31 часа

Календар

Решения

  • № 198-НС / 14.07.2021

    относно: определяне на представители на РИК Ловеч за предаване за съхранение на книжата и материалите във връзка с изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

  • № 197-НС / 14.07.2021

    относно: определяне на представители на РИК Ловеч за предаване на ТЗ ГРАО Ловеч на книжа във връзка с изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

  • № 196-НС / 12.07.2021

    относно: Приключване на работата в Изчислителния пункт към РИК Ловеч в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

всички решения