Районна избирателна комисия Ловеч


РЕШЕНИЕ
№ 156-НС
Ловеч, 29.03.2021

ОТНОСНО: Заявление за достъп до обществена информация с вх. №145/17.03.2021 г.от “Национална асоциация за обществена защита”, с Булстат 176139929, с адрес за кореспонденция: гр. Русе, ул. „Църковна независимост“, № 3, ет. 4 представлявана от Георги Георгиев – национален координатор.

В Районна избирателна комисия Ловеч е постъпило заявление по електронна поща с искане за предоставяне на достъп до обществена информация, подадено от “Национална асоциация за обществена защита”, представлявана от Георги Георгиев – национален координатор.

Заявителят иска да му бъде предоставена следната информация:

  1. Какъв е точния брой на избирателните секции, образувани в избирателния район, за провеждане на насрочените за 04.04.2021г. национални избори.
  2. Какъв е точния брой на назначените или предстоящите за назначаване членове на избирателните секции образувани в избирателния район, за провеждане на националните избори насрочени за 04.04.2021г.
  3. По колко броя предпазни маски за лице са предвидени за членовете на секционните избирателни комисии за деня преди провеждането на националните избори (03.04.2021г., който е определен за подготовка на изборните помещения) и за изборния ден - 04.04.2021г.

Заявителят желае исканата информация да му бъде предоставена на електронната поща на заявителя на адрес: [email protected]

При разглеждане на допустимостта и основателността на заявлението РИК – Ловеч прие за установено от фактическа страна следното:

Общи положения

Процедурата по разглеждане на заявления за достъп до обществена информация се извършва по реда на Закон за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Обществена информация по смисъла на ЗДОИ е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти.

Предоставянето на информация от държавен орган, при еднакви условия за достъп на заявителите, гарантира публичност, откритост, достоверност, всеобхватност и пълнота на данните относно обществения живот в Република България и в частност относно дейността на Районна избирателна комисия Ловеч.

Районната избирателна комисия, след като се запозна със съдържанието на въпросите и при наличие на законовите предпоставки по ЗДОИ следва да предостави на заявителя  информация под формата на отговори на поставените в заявлението въпроси в настоящото решение.

С оглед гореизложеното и на основание на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс във връзва чл. 3, ал. 1, чл. 28, ал. 2, чл. 34 от Закона за достъп до обществена информация Районната избирателна комисия Ловеч 

Р Е Ш И:

ПРЕДОСТАВЯ исканата информация по заявление за предоставяне на достъп до обществена информация, с вх. №252/29.03.2021 г., подадено от Национална асоциация за обществена защита”, представлявана от Георги Георгиев – национален координатор, под формата на отговори на поставените в заявлението въпроси от компетентността на РИК Ловеч, като на основание чл. 32, ал.1 от ЗДОИ препраща заявлението по компетентност на Областен управител на Област Ловеч, в частта по точка 3.

По въпрос 1: Към датата на постановяване на решението в единадесети изборен район – Ловешки са образувани 284 бр. избирателни секции на територията на изборен район – 11 Ловешки.

По въпрос 2: Към датата на постановяване на настоящото решение РИК Ловеч е назначила 2210 члена на СИК на територията на изборния район в изборите за народни представители на 4 април 2021 г.

По въпрос 3: На членовете на СИК се осигуряват предпазни средства, съгласно Указания за провеждане на изборите за народни представители в страната на 4 април 2021 година в условията на обявена извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19. Посочените указания са публикувани и достъпни на единния информационен портал. Към датата на подаване на заявлението РИК Ловеч не разполага с информация по колко броя маски са предвидени за членовете на секционните избирателни комисии за деня преди провеждането на националните избори (03.04.2021г., който е определен за подготовка на изборните помещения) и за изборния ден – 04.04.2021 г. Осигуряването на лични предпазни средства не е от компетентността на РИК по ИК и заявителят следва да насочи това свое питане към Областния управител на област Ловеч.

Срокът, в който е осигурен достъпът до исканата обществена информация е 12 дни от датата на регистриране на заявлението и е в рамките на срока по чл. 28, ал. 1 от ЗДОИ.

Достъпът до исканата обществена информация да се осъществи чрез изпращане на настоящoто решение на РИК Ловеч по електронен път.

Съгласно чл. 35, ал. 3 от ЗДОИ не се заплащат разходи по предоставянето на достъпа до исканата обществена информация, когато същата е получена по електронен път.

Настоящoто решение да се връчи на заявителя на електронен адрес: [email protected], за което да се приложи информацията за изпращането му.

Решението за достъп до обществена информация подлежи на обжалване в 14 -дневен срок от връчването му чрез РИК Ловеч, пред Административен съд – Ловеч.

Председател: Валентина Стефанова Недялкова

Секретар: Петко Георгиев Петков

* Публикувано на 29.03.2021 в 20:49 часа

Календар

Решения

  • № 272-НС / 07.04.2021

    относно: определяне на представители на РИК Ловеч за предаване за съхранение на книжата и материалите във връзка с изборите за народни представители на 04 април 2021 г.

  • № 271-НС / 07.04.2021

    относно: определяне на представители на РИК Ловеч за предаване на ТЗ ГРАО Ловеч на книжа във връзка с изборите за народни представители на 04 април 2021 г.

  • № 270-НС / 05.04.2021

    относно: Приключване на работата в Изчислителния пункт към РИК Ловеч в изборите за народни представители на 04 април 2021 г.

всички решения